We hebben ons pro-team bijeengeroepen om u tips te geven over het gebruik van een haakse slijper, van de basis tot enkele geavanceerde technieken.
Haakse slijpmachines worden bediend met een trekker, peddel of schakelaar. Ze laten een schijf met een ongelooflijke snelheid ronddraaien met als uitdrukkelijk doel te schuren, slijpen of snijden.

De vele gebruiksmogelijkheden van een haakse slijper maken het een veelzijdig gereedschap dat door een groot aantal professionals wordt gebruikt. Met zoveel flexibiliteit tot uw beschikking, heeft de haakse slijper ook een steile leercurve in vergelijking met veel andere gereedschappen.

Haakse Slijper van Makita te huur

TIP 1 - BESCHERM UZELF BIJ HET GEBRUIK VAN EEN HAAKSE SLIJPER!

Gebruik de nodige bescherming bij het gebruik van een haakse slijper. De haakse slijper is een luide machine dat een heleboel puin rondslingert. Bovendien bent u niet altijd aan het slijpen of polijsten., vaak wordt er ook gesneden. Als u slordig omgaat met een snijwieltje of gewoon pech hebt, kan dat wieltje veranderen in een snelle granaatscherf.

Daarom doe je jezelf een plezier als je gehoorbescherming, lange mouwen, handschoenen en iets om je hele gezicht af te schermen meeneemt.

Pro Tip: Een doorslijpschijf die bij 10.000 omw/min uit elkaar vliegt, is geen grapje. Je kunt er niets aan doen als het gebeurt. Draag daarom altijd een volledige gezichtsbescherming bij het gebruik van een slijpschijf, zelfs als u een beschermkap gebruikt. Slijpen en het gebruik van een lamellenschijf levert doorgaans niet hetzelfde gevaar op, dus de beschermkap en adequate oogbescherming zijn vaak voldoende.

TIP 2 - PLAATS HET GEREEDSCHAP OP DE JUISTE MANIER EN LET OP DE VONKEN!

Richt vonken weg van uw lichaam

Omdat haakse slijpers snel veel materiaal verwijderen, moet u het risico zo veel mogelijk beperken door het gereedschap goed te positioneren. Het gebruik van een haakse slijper voor verschillende toepassingen en met bepaalde hulpstukken vraagt om verschillende hoeken. Door ervoor te zorgen dat vonken en puin van uw lichaam wegvliegen, verkleint u de kans op verwondingen. Uw werkkleding zal ook langer meegaan!

Gebruik voor het vlakslijpen het vlakke deel van de schijf, waarbij u een hoek van 20°-30° tussen het gereedschap en het werkoppervlak aanhoudt. Plaats de mesbescherming achteraan naar uw lichaam toe. Gebruik een vloeiende heen en weer gaande beweging om de lamellenschijf over het materiaal te leiden. Laat de schijf het werk doen, maar voel u vrij om voldoende druk uit te oefenen om er zeker van te zijn dat u productief bent.

Hoe een haakse slijper met snijwieltjes vasthouden

U moet het doorslijpen recht aanpakken omdat u de rand van uw wieltje wilt gebruiken om in het werkoppervlak te snijden. Zorg ervoor dat u het snijwieltje in geen enkele richting buigt. In deze stand gaat de beschermkap altijd naar boven om u te beschermen tegen brokstukken. Het dragen van een gezichtsbescherming beschermt u ook tegen voortijdig defect raken van de schijf. En denk eraan: als de beschermkap niet tussen de snijschijf en uw gezicht zit, verplaats hem dan tot dat wel het geval is.

Licht slijpen of schuren

Houd voor schuren het gereedschap in een hoek van 5°-10° ten opzichte van het werkoppervlak. Oefen bij vrijwel alle slijptoepassingen slechts minimale druk uit. U wilt het gereedschap en de schijf het zware werk laten doen.

TIP 3 - UW ACCESSOIRES MOETEN OVEREENKOMEN MET HET TOERENTAL VAN DE SLIJPMACHINE

Controleer de specificaties van de fabrikant bij het bevestigen van uw schijf, schijf of kop. Het maximale toerental op het accessoire moet overeenkomen met of hoger zijn dan het maximale toerental van de slijpmachine die u van plan bent te gebruiken. Als het nominale toerental van het accessoire lager is dan dat van uw slijpmachine, loopt u het risico dat de schijf uit elkaar vliegt.

Let op het toerental

AANVULLENDE PROFESSIONELE TIPS VOOR HET GEBRUIK VAN EEN HAAKSE SLIJPMACHINE

Laat het gereedschap op volle snelheid komen voordat u de slijpmachine op het werkoppervlak zet. U zult beter in staat zijn om uw snedes en slijpbewerkingen consistent te houden.

Voor slijpen en schuren moet u het gereedschap in beweging houden om gutsen te voorkomen, net zoals u met een schuurmachine doet. Het resultaat zal veel gladder en professioneler zijn.

Sommige slijpmachines hebben een vergrendelingsschakelaar. Deze hebben de mogelijkheid om aan te gaan wanneer ze stroom krijgen. Dat betekent dat als u een accu vervangt, een verlengsnoer aansluit of een stroomonderbreker reset, u er een gewoonte van moet maken de slijpmachine eerst uit te schakelen. Sommige slijpmachines hebben een ingebouwde nulspanningsbeveiliging om te voorkomen dat ze automatisch worden ingeschakeld, maar dat is niet bij alle slijpmachines het geval. Dit is een goede veiligheidsvoorziening.

Zorg ervoor dat alles stopt met draaien voordat u de haakse slijper neerzet. Zelfs een licht draaiend blad kan werkoppervlakken beschadigen en losse kleding grijpen. Een afremmende slijpmachine (slijpmachine met een elektrisch of mechanisch remsysteem) helpt deze problemen echt te voorkomen.

Af en toe zult u de beschermkap willen verwijderen als die in de weg zit. Veel Pro's hebben ten minste één verhaal over een doorslijpschijf die versplintert. De meeste beschermkappen draaien om het leven wat gemakkelijker te maken. De meeste van deze gereedschappen draaien met meer dan 10.000 RPM. 

Interessante producten te huur

Doorslijper Stihl

De STIHL TS 420 is een trillingsarme, krachtige doorslijpmachine, ontwikkeld met een antivibratiesysteem voor een gemakkelijke hantering en minder belasting van de ledematen bij langdurige werkzaamheden. De motorzaag is universeel inzetbaar dankzij een krachtige 2-MIX-motor die evenveel brandstof bespaart en minder uitstoot als vermogen.

De TS 420 is bovendien uitgerust met een luchtfiltersysteem dat lang meegaat, zodat er langere periodes tussen de onderhoudsbeurten van de machine kunnen worden voorzien. De STIHL doorslijpmachine is afgewerkt met een watertoevoer voor de koeling van de wielen en de stofbestrijding, een ergonomische handgreep voor een betere greep en een halfautomatische aandrijfriemspanner.

Prijzen excl. brandstof, btw en slijtage: (€ 20 / 0,5mm slijtage) 

Prijs € 35,00
€ 42,35 incl. btw
€ 35,00 excl. btw

Comments (0)

Nog geen comments