Hoe een grondboor gebruiken?

Leer hoe je een grondboor gebruikt om gaten te graven in de grond.

Als je een project plant waarbij je veel gaten moet graven, zal een grondboor het proces aanzienlijk versnellen. Maar als je denkt dat het graven van gaten gemakkelijk wordt, heb je het mis. Hier leer je alles over het gebruik van een grondboor die je bij Rentalworks kan huren.

Wat is een grondboor?


Grondboren zijn zeer krachtige machines met veel draaikracht die je als een zak aardappelen kunnen verderzwieren als de grondboor een steen of een wortel raakt.

Je hebt dus een sterke rug, sterke benen en sterke armen nodig om de machine te besturen.

 Als je grond leemachtig of zanderig is, kan je meer dan 30 gaten boren in slechts één dag huren. Maar rotsachtige grond of zware klei kan zelfs de krachtigste boor dwarsbomen.

 Als je meer dan vijf diepe funderingen of een hele schutting aan palengaten moet boren, kunnen grondboren korte metten maken met een anders zo vervelende klus.

Begin met een proefgat

Graaf een "proefgat" met dezelfde diameter als de boor, rond de staak die het midden van het gat aangeeft. Dat voorkomt dat de boorpunt afdwaalt wanneer u de boor start. 

Het gebruik van een boor vraagt om oog- en gehoorbescherming, handschoenen en stevige laarzen. Maar het grootste gevaar bij het gebruik van een boor voor paalgaten wordt gevormd door ondergrondse stroom- en gasleidingen. Om dat gevaar en de overlast van doorgebroken televisie- en telefoonkabels te voorkomen, kan je  de nutsbedrijven bellen om de ondergrondse leidingen te laten markeren voordat je gaat graven.

Voordat je begint, moet je ook een bouwinspecteur bellen om de diepte van de gaten voor uw project vast te stellen en om te weten of je een bouwvergunning nodig hebt. Een bouwvergunning is meestal vereist voor omheiningen en terrassen.

Zorg dat je alles klaar hebt - time = money!

Plaats de boor in het voorgeboorde gat en start de motor.

Bereid je proefgaten nauwkeurig voor voordat je een grondboor huurt, zodat je het gereedschap de hele tijd kunt gebruiken terwijl je ervoor betaalt. Let goed op de locaties en markeer het midden van de gaten met palen. Het is bijna onmogelijk om een gat te verplaatsen of te herpositioneren als je eenmaal begonnen bent met boren, dus het is belangrijk om op de juiste plek te beginnen. Als je bredere gaten nodig hebt dan de boor kan boren, of als u een gat enigszins moet verplaatsen, kan je de zijkanten gemakkelijk wegsnijden met handgereedschap.

De grondboor huren & gebruiken

Geef langzaam gas totdat de boor begint te draaien en laat de machine in de grond boren. Geef meer gas indien nodig.

Boorkoppen zijn verwisselbaar en zijn verkrijgbaar in 10cm, 15cm en 20cm diameter. Welke je kiest, hangt af van het soort palen dat je plaatst. Hoe groter de diameter, hoe moeilijker het is om de grondboor te hanteren.

Als je funderingen van 20cm voor een terras aanlegt, heb je uiteraard een boor van 20cm nodig, maar voor standaard houten tuinpalen kies je een boor van 10cm. Houd er rekening mee dat je een groter gat (en een grotere boor) nodig heeft als je de paal gaat vullen met beton.

Hoe diep kunnen boormachines boren?

De grondboren die Rentalworks verhuurt graaft 20cm diep, maar voor diepere gaten kan je om een verlengstuk vragen. Diepere gaten zijn meestal nodig voor funderingen voor terrassen of andere constructies.

Tip: Nadat de gaten zijn gegraven, dek ze afdekken met hout of een kegel om te voorkomen dat je kinderen of huisdieren erin vallen of dat de gaten instorten als het regent.

Bediening van de grondboor 

Als je aan de gashendel van de grondboor draait, voel je een aanzienlijke kracht met de wijzers van de klok mee door de handvatten. Zorg ervoor dat je niet te diep graaft zonder het vuil uit het gat te verwijderen. Als je dieper gaat dan ongeveer 12 cm, zal de boor zwaar zijn om uit het gat te tillen, of erger nog, je kan de boor zo diep indraaien dat hij vast komt te zitten.

Als je de boor meer dan een paar meter naar het volgende gat verplaatst, zet je de motor af en start je hem weer terwijl de boor in het volgende proefgat rust. Als je de boor niet gebruikt, zet hem dan gewoon af en laat hem in een van de gaten liggen, of leg hem op de grond met de bougie naar boven om vervuiling te voorkomen, of opzij zodat er geen brandstof uit de benzinedop lekt.

Voor diepere gaten, waarvoor de verlengstang nodig is graaf je eerst alle gaten met de niet-verlengde boor. Begin nooit te boren met de verlengstang op zijn plaats. Het is veel moeilijker om een lange boor gevuld met aarde op te hijsen. Nadat de gaten zijn gegraven, bevestig je de verlengstang en graaf je de resterende diepten in één keer. Soms is het gemakkelijker om de resterende centimeters met de hand te graven in plaats van de verlengstang te gebruiken, vooral als de vermoeidheid toeslaat.

Boven alles, maak het gat regelmatig vrij. Het kan een zenuwslopende ervaring zijn om een met aarde overvolle boor uit het gat te tillen, of erger nog, een vastzittende boor te bevrijden.

Benodigd gereedschap voor een grondboor project

Zorg dat je het nodige gereedschap bij de hand hebt voor je begint - dat bespaart je tijd en frustratie.

  • Gehoorbescherming

  • Veiligheidsbril

  • Schup

  • Markeerpalen

  • Houte platen of kegels om gaten af te dekken

  • eventueel een dekzeil

  • brandstof

 

Interessante producten te huur

Grondboor te huur

Handzame grondboor voorzien van boren met verschillende diameters voor het boren van bijvoorbeeld plantgaten of het nemen van bodemmonsters. 
De grondboor is exclusief boren. Deze zijn extra te bestellen en hebben een diameter van 100, 150 en 200 mm.  

Prijs € 37,00
€ 44,77 incl. btw
€ 37,00 excl. btw

Comments (0)

Nog geen comments