Wat is een verticuteermachine?

Een verticuteermachine is tuingereedschap dat is ontworpen om door de grond te snijden en zo mos en ander afval, zoals gemaaid gras, te verwijderen. Het snijden, elektrisch aangedreven of met de hand geduwd, helpt ook om de grond te beluchten, waardoor deze gezonder, (bijna) onkruidvrij en duurzamer wordt.

De gevolgen van het niet verticuteren van uw gazon en het niet bijhouden van andere onderhoudstaken kunnen desastreus zijn. Als u dood gras en mos op het gazonoppervlak laat liggen, kan het regenwater niet diep onder de grond wegstromen, waar het het hardst nodig is. Een groot deel van het water en de vochtigheid blijft bovenop liggen, waardoor uw gazon drassig wordt en er niet goed meer uitziet. De laag dood gras bovenop een gazon wordt ook wel 'vilt' genoemd, vandaar de verwijzing naar de verticuteerder. Overtollig vocht kan ook de groei van mos bevorderen, waardoor het probleem nog erger wordt.

Hoe gebruikt u een verticuteermachine?

Nu u weet wat een verticuteermachine eigenlijk is, volgen een aantal tips over hoe u het beste uit deze machine kan halen.

Verwijder al het vuil van het gazon en breng een mosverdelger aan, hark het dode mos eruit voordat u gaat verticuteren

Een paar weken voordat u een verticuteermachine gaat gebruiken, moet u uw gazon inspecteren op levend mos of puin. Dit moet u verwijderen voordat u iets anders gaat doen. Strooi een goede mosverdelger volgens de instructies uit over uw gazon. Dit is een zeer belangrijke stap, want u wilt niet dat u met uw verticuteermachine de sporen van levend mos in de lucht over de tuin verspreidt en zo een mosepidemie in de hand werkt!

Maai het gazon op een lage stand

Als u zeker weet dat het mos is afgestorven (het moet er zwart of bruin en droog uitzien), maait u uw gazon op een droge dag met de maaier op een lage stand. Als u dit doet voordat u de verticuteermachine gebruikt, kunt u het gemaaide gras aan het einde van uw werk gelijktijdig opvangen, voordat het de tijd heeft om schade aan te richten.

Verticuteer het gazon op een hoge stand

Begin met de verticuteermachine op een hoge stand en ga een paar keer over het oppervlak. Herhaal het proces vervolgens onder een hoek, maar verminder de intensiteit van de instellingen bij elke passage.

Breng als afwerking toplaag aarde en graszaad aan

Als extra optie kunt u aan het einde van het proces nog wat graszaad toevoegen, een goed idee als uw gazon er moe uitziet. Bedek het zaad dan met een mengsel van wat fijne compost en scherp zand om het te beschermen terwijl het ontkiemt. Deze techniek wordt ook wel 'overzaaien' genoemd. Met een beetje TLC ziet uw gras er binnen een week of zo weer zo goed als nieuw uit.

Wanneer moet u een verticuteermachine gebruiken?

Het ideale tijdstip om uw gazon te verticuteren kan variëren naargelang de locatie en het weer, maar als richtlijn geldt dat het gras het beste kan worden geverticuteerd wanneer de grasgroei het meest productief is. Dit groeiseizoen valt normaal in de herfst of late lente. Wat de frequentie betreft, is één keer per jaar normaal gezien voldoende, of vaker als uw gazon in slechte staat is en er veel mosgroei is. Verticuteren van uw gazon kan zijn tol eisen van het gras en de wortels, dus u moet altijd voorzichtig zijn.

Zijn er alternatieve hulpmiddelen?

Bij het verticuteren van uw gazon zijn er andere hulpmiddelen die u kunt gebruiken om een vergelijkbaar, zo niet identiek resultaat te bereiken. Een eenvoudige tuinhark is het populairste alternatief voor verticuteermachines, waarmee u de druk op het gazon kunt regelen met een lichter stuk gereedschap. Natuurlijk is dit een tijdrovend proces en kan je beter gebruik maken van een professioneel verticuteermachine.

Bekijk hier de Eliet E450 en Eliet E501 verticuteermachines die te huur zijn.

Interessante producten te huur

Verticuteermachine Eliet E 450

De ELIET E450 verticuteermachine vertegenwoordigt de symbiose tussen de E401 en E501 modellen en is bedoeld voor een semi-professioneel gebruikerspubliek. Zijn 45 cm werkbreedte en inklapbare duwboom maken van hem ook een uitstekende werkpartner.
✓ Transporteerbaar in een gewone wagen

Prijs € 40,00
€ 48,40 incl. btw
€ 40,00 excl. btw

Comments (0)

Nog geen comments