Als je eerder een hakselaar gebruikte dan weet u vast vat voor krachtige machines het zijn. Het is de meest efficiënte manier om je tuin schoon te maken en overbodige takken te versnipperen naar houtsnippers.

Natuurlijk komt er met zoveel kracht ook een grote verantwoordelijkheid. Het is uw verantwoordelijkheid om te denken aan uw veiligheid tijdens het gebruik van een houtversnipperaar. Hier zijn enkele eenvoudige manieren om verwondingen te voorkomen tijdens het versnipperen van hout:

1. Draag veiligheidsuitrusting

Draag oogbescherming en oorbescherming bij het versnipperen. Een hakselaar is luidruchtig en spuwt vaak kleine stukjes puin in de lucht. Voorkom dat u er één in het oog krijgt door uw veiligheidsuitrusting altijd aan te houden.

Draag ook, zoals bij het gebruik van alle machines,  schoenen met gesloten neus. Schoenen met stalen tippen worden aanbevolen als u bijzonder grote en zware takken versnippert. Zorg ervoor dat u losse kledingstukken voorkomt of wegsteekt. Zo voorkomt u dat deze vast kunnen zitten in de hakselaar.

2. Voorzichtig met wat u versnippert

Houtversnipperaars zijn ontworpen om takken en boomstammen te versnipperen. Ze zijn niet ontworpen om metaal, plastic, verwerkt hout of resten van bouwmaterialen te versnipperen. Zorg ervoor dat u alleen takken versnippert die in het formaatbereik zijn dat de hakselaar is ontworpen om te versnipperen.

Als de hakselaar bijvoorbeeld is ontworpen om takken met een diameter tot 10cm  te versnipperen, kan het proberen om een tak met een diameter van 15 cm in de trechter te voeren de machine blokkeren, de motor onnodig belasten en u in gevaar brengen.

3. Steek uw handen niet in de trechter!

Als u een tak in de trechter voedt en deze gaat niet helemaal in de versnipperkamer, gebruik dan uw handen niet om deze naar binnen te duwen.

Gebruik gerust een andere tak, stok of paal om hem naar binnen te duwen. Steek uw handen nooit verder in de vultrechter dan de veiligheidslabels aangeven. De diepte waarop het veilig is om uw handen in de versnipperaar te steken, zal variëren tussen de ontwerpen van de versnipperaar.

4. Zit de machine vast? Schakel deze eerst uit

Als de machine verstopt zit, of als u routinematig onderhoud moet uitvoeren, schakel dan eerst de motor uit voordat u iets doet. Wacht na het uitschakelen van de motor tot het vliegwiel volledig is gestopt met draaien.

Hoe zwaarder het vliegwiel, hoe langer het duurt om volledig tot stilstand te komen. Als het nog steeds draait, is er nog gevaar voor letsel, het is het wachten meer dan waard.

5. Kinderen en huisdieren weghouden

Houd kinderen, huisdieren en andere omstanders op een veilige afstand van de hakselaar terwijl u werkt. Vliegend puin, losse houtsnippers op de grond, zware takken en het gevaarlijke karakter van de machine zelf maken het een zeer onveilige plek voor kinderen en huisdieren.

Interessante producten te huur

Hakselaar 10cm Eliet Prof 6 on wheels

Huur deze krachtige professionele houtversnipperaar om vers zaaghout te vermalen. Deze houthakselaar kan je huren voor het hakselen van vers hout tot max. 10 cm in diameter. De snippers zijn uniform van afmetingen en bruikbaar als bodembedekking. De machine rijdt zelf en is dus makkelijk te verplaatsen. De machine past tussen de meeste tuinpoortjes en kan best vervoerd worden in onze aanhangwagen.

Prijs € 100,00
€ 121,00 incl. btw
€ 100,00 excl. btw

Comments (0)

Nog geen comments